fredag, juli 19, 2024

Ballon d`Or och Lionel Messi

Ballon d´Or var en utmärkelse som delades ut sex gånger under 2010-talet. Lionel Messi vann denna fyra av gångerna. Detta är ett tecken på hur stor Messi har varit under sina aktiva år. En levande legend.

Lionel Messi är en av de största nu levande fotbollsspelarna. Han har bevisat sin storhet på planen många gånger och det har blivit uppmärksammat ett otal gånger. Under de år som Ballon d´Or delades ut så vann Messi den en klar majoritet av gångerna. Lionel Messi är därmed en av de mest prisade fotbollsspelarna genom tiderna.

Delades ut sex gånger

Ballon d´Ors historia är kort. Det var ett pris som delades ut endast sex gånger. Det delades ut till de manliga fotbollsspelare som man ansåg vara den som presterat bäst under året som gått. Kampen om förstaplatsen och därmed också guldbollen stod alltid mellan Lionel Messi och Cristiano Ronaldo.

De spelade på den tiden i FC Barcelona och Real Madrid och var varandras största konkurrenter. Deras rivalitet minskade inte då de årligen stod som etta och tvåa när det kom till Ballon d´Or-statyetten. Just den kampen kom Messi segrande ur då han vann priset fyra gången, Ronaldo tog “bara” hem det två gånger.

Så gick det till sen med Lionel

En del i att guldbollen var så ansedd var att det var ett pris som röstades fram av fotbollstränare, landslagscoacher och journalister. En lista togs fram med 23 namn som man kunde rösta på. Varje person som var berättigad att rösta hade tre röster. Man kunde ge fem, tre och en poäng till tre spelare på listan.

På så sätt utsågs en etta, två och tre varje år. Dessa tre platser offentliggjordes också så att allmänheten kunde ta del av vilka som var de främsta fotbollsspelarna det specifika året.

Priset var egentligen en fortsättning på två priser. Dels FIFAS Årets spelare-pris och franska fotbollsförbundets motsvarande pris. Man insåg att från 2005 och framåt så matchade de spelare som utsågs mellan de olika priserna, det var alltså samma vinnare för båda priserna varje år. Man instiftade då ett gemensamt pris.

Efter sex år så valde man dock att inte dela ut detta pris tillsammans längre. Efter att detta pris gick i graven så har bland annat FIFA valt att fortsätta utnämna årets spelare. Dock har listan varit mer varierad än vad den var under guldbollens sex år. Även om både Messi och Ronaldo har fått priset efter det. Kanske kommer man att få se än mer variation i framtiden? Eller kommer det komma nya giganter och tävla om förstaplatserna? Det återstår att se.

I detta senare pris som FIFA ensamma delar ut så är röstningsförfarandet ett som liknar det under Ballon d´Ors tid. Men med en stor skillnad. Nu får allmänheten vara med och rösta. Deras röster utgör sammanlagt 25% av de sammanlagda rösterna. På så sätt så är det ett pris som bättre representerar vad fansen anser och inte bara de som arbetar med fotboll professionellt på något plan. Det är något som många uppskattar.

RSS
Follow by Email