fredag, juli 19, 2024
Uncategorized

Olika oddsformat inom betting

Genom att förstå de olika oddsformaten som spelbolag erbjuder, kan du som better bättre jämföra odds mellan olika aktörer för att hitta det bästa värdet. Svenska spelbolag erbjuder i huvudsak endast decimalodds, men det är ändå trevligt att känna till de andra varianterna också om du vill utforska utbudet utanför Sveriges gränser.

Decimalodds

Decimaloddsformatet representerar den potentiella utbetalningen av ett spel inklusive insats. Decimaler är det mest förekommande formatet hos svenska spelbolag och även det enklaste formatet för den som vill jämföra oddsen mellan olika spelbolag.

Den potentiella utbetalningen av decimalodds är enkel att beräkna. Man multiplicerar helt enkelt beloppet man vill satsa med de decimalodds som spelbolaget erbjuder. Det vill säga att odds x insats=utbetalning.

Låt oss ge ett exempel:

Oddsen ligger på 5.0 på ett specifikt resultat av en match. För att beräkna utbetalningen med decimalodds behöver du sålunda bara multiplicera din insats med oddsen. Om du till exempel gjort en insats på 100 kronor så kommer du få en utbetalning på 500 kronor. Detta belopp inkluderar dock även din insats, vilket betyder att det totala beloppet du tjänat är 400 kronor.

Brittiska odds (traditionella odds)

De brittiska oddsen är, som namnet antyder, populärast hos spelbolag från Storbritannien, inte minst när det gäller travsport.

Oddsen som presenteras hos spelbolag med brittiska odds visar hur mycket vinst du skulle kunna få för ett vinnande bet i förhållande till din insats.

Brittiska odds presenteras som till exempel 5/1, “5:1” eller “5 mot 1”.

Det enklaste sättet att förstå detta format är att tänka det som hur mycket du kommer att vinna/hur pass stor insats du gör.

Låt oss ge ett exempel på brittiska odds:

Om oddsen presenteras som ovan exempel, alltså 5/1, så vinner du 5 GBP för varje 1 GBP du satsar, utöver det belopp du satsat. Med andra ord är det förhållandet mellan vinsten som vunnits och den första insatsen, vilket i detta fall betyder att du får en total utbetalning på 6 GBP.

 

Amerikanska odds

Ytterligare en sorts odds är de amerikanska oddsen som uttrycks med antingen ett positivt eller negativt tal. Ett negativt tal indikerar vad du måste satsa för att göra en 100 USD vinst, medan ett positivt tal indikerar hur mycket du kan tjäna om du satsar 100 USD.

Låt oss visa två exempel:

Om oddsen är +400 betyder det att du vinner 400 USD om du satsar 100 USD, plus att du får själva insatsen tillbaka, det vill säga att du får totalt 500 USD tillbaka.

Om oddsen istället är -400 betyder det att du måste satsa 400 USD för att vinna 100 USD, plus din insats tillbaka, alltså totalt 500 USD tillbaka.

Asiatiska odds

Till sist har vi de asiatiska oddsen som kännetecknar hur mycket du får tillbaka per satsad enhet. Denna oddsvariant är inte lika vanlig att stöta på som de ovan nämnda.

För att bättre förstå det har vi lagt fram ett exempel:

Om oddset till exempel ligger på 0.30, betyder detta att du vid en satsning på 100 kronor får 30 kronor i utdelning.

RSS
Follow by Email