onsdag, maj 22, 2024
Uncategorized

VM i Qatar 2022

När den här texten författas så är det bara veckor kvar tills den första matchen i det mest kritiserade världsmästerskapet i fotboll som någonsin anordnats visslas igång. Den första matchen visslas igång den 20de november kl 17:00 svensk tid när värdlandet Qatar tar emot Equador. Därefter så följer drygt en månads intensiv fotbollsfest där de bästa landslagen i världen tävlar mot varandra för att få lyfta det mest prestigefyllda pris som fotbollen har att erbjuda.

Precis som alltid så kommer vi som har en svaghet för den största genom tiderna, Lionel Messi, hålla ett extra öga på Argentinas nummer 10 och hela laget som en helhet. I den här texten kommer vi att gå igenom grundläggande fakta och information kring turneringen, samt saker som kan vara bra att veta inför all den fotboll som inom kort kommer att spelas. VM är ett utav världsidrottens största spektakel, men det kan vara svårt att hålla koll på hur allting går till. Oavsett om du vill titta närmare på VM 2022 odds eller inte har planerat att satsa några pengar under turneringens gång så är VM en riktigt fest för alla fotbollsälskare.

Arenorna

När Qatar tilldelades VM så var det många som kliade sig i huvudet. Ett ökenland med temperaturer som ofta stiger över 45 grader på sommaren, ingen masstransportation att tala om samt att det inte fanns i närheten av tillräckligt många arenor för att kunna tillgodose ett världsmästerskap i fotboll.

Som vi har fått reda på senare så tilldelades mästerskapet av ett FIFA som var genomkorrupt. Speldatumen flyttades till vintern 2022 för att temperaturerna ska vara i närheten av fungerande för att spela fotboll i. Qatar satte också igång med att bygga arenor mycket kort efter att ha blivit tilldelade värdskapet och årets upplaga av VM kommer att spelas på åtta arenor runt om i landet, även om de allra flesta ligger i Doha med närområde. Trots att matcherna spelas på vintern så kommer det att krävas både AC och regelbundna vattenpauser för att matcherna ska kunna spelas utan att sätta spelarnas hälsa på spel.

Lagen

Även om Sverige tyvärr inte lyckades ta sig vidare till själva turneringen efter att ha fallit upprepade gånger på målsnöret så finns det gott om intressanta lag att följa genom gruppspelet. Bland annat så har Wales för första gången sedan 1958 tagit sig till turneringen. I Sveriges direkta närområde så är det enbart Danmark som har tagit sig vidare till själva turneringen. Argentina är i vanlig ordning med, någonting som vi kommer prata närmre om i nästkommande stycke. Även USA är tillbaka i turneringen tillsammans med grannländerna Mexiko och Kanada.

Argentina och Lionel Messi

Argentina hade inga större problem att kvalificera sig för VM och ännu en turnering så går de in med dragna svärd i turneringen. Detta är med allra största sannolikhet Messis sista chans att uppnå någonting riktigt stort med sitt Argentina på en världsscen och även om han inte är riktigt lika dominant i PSG som han har varit under tidigare år så hade det varit ett stort misstag att räkna bort honom ur turneringen. Argentina är stora favoriter till att vinna gruppen som också innehåller Polen, Saudiarabien och Mexiko även om både Polen och Mexiko kommer att bjuda upp till en bra kamp. I Argentinas grupp så är det många som har ringat in just matchen mot Polen då det är en verklig ynnest att få se några av den här generationens bästa anfallare i Leo Messi och Robert Lewandowski.

Så spelas turneringen

Turneringen kommer att spelas under en dryg månad och första matchen är som vi tidigare har nämnt mellan Qatar och Equador och visslas igång i slutet av november. Gruppspelet fortlöper sedan i en intensiv takt ända fram tills det att de första åttondelsfinalerna spelas mellan den tredje och den sjätte december. Därefter väntar tre dagars uppehåll innan kvartsfinalerna går av stapeln den nionde och den tionde december. Semifinalerna spelas den fjortonde och femtonde december innan finalen på Lusail Iconic Stadium spelas den 18 december.  

Gruppspelet

Precis som med föregående VM så spelas turneringen först via ett gruppspel för att sedan gå över till utspelsfasen som spelas i en traditionell cupform. VM har i årets upplaga med 32 lag som alla har delats in i en grupp med fyra lag i varje grupp. Alla lag i en grupp spelar mot att vandra och de två lag som slutar i topp på sin grupp går sedan vidare till åttondelsfinaler där lag som vann sin grupp får möta lag som kom tvåa i sin grupp.  Gruppspelet är en av de bästa tiderna för oss som tycker om internationell fotboll då det är ett oerhört intensivt matchande under en väldigt kort tidsperiod. Detta är också en mycket populär del av turneringen att spela på då det finns gott om olika möjligheter att betta på olika saker i direkt anslutning till gruppspelet.

Slutspelet

Slutspelet är vad som alltid producerar de allra bästa matcherna. Där gruppspelet ofta kan kännas aningen avgjort på förhand är det under den här delen av turneringen som de stora spelarna verkligen blir påkopplade och både kvartsfinaler och semifinaler har producerat riktigt klassiska matcher genom åren. Även här så är det väldigt mycket matcher på kort tid och under åttondelsfinalerna så gäller det att man prioriterar de matcher som man allra helst vill se. Som tur är så spelas semifinalerna inte under samma dag för att man ska ha möjlighet att se på båda matcherna.

Finalen

Den stora finalen spelas på skrytbygget Lusail Iconic Stadium i staden Lusail och kommer med allra största sannolikhet att vara ett spektakel utan dess like. Finalen i VM är alltid den största dagen i internationell fotboll och en tredjedel av världens befolkning brukar titta på matchen. Frågan är bara om stadion, som redan har iconic i sitt namn, kommer att bjuda upp till en spännande match. Ofta så är VM-finaler krampaktiga utan att några lag vågar ta risker och riskera en kontring, men en sak är säker: VM i Qatar kommer att gå till historien för hur turneringen blev till. Förhoppningsvis kommer fotbollen också att bli minnesvärd.

RSS
Follow by Email